De Galgenberg marathon is meer dan het lopen van een marathon. Tijdens de route loop je langs historische monumenten of mooie uitkijk plaatsen. Graag nemen we je vast mee in de geschiedenis van de route, zodat je tijdens het lopen bij deze momenten stil kan staan.
In 2024 start de Galgenberg Marathon voor 17de keer vanaf Residence Rhenen. Een prachtige locatie gelegen in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug, nabij zand afgraving Kwintelooijen.
Als Loopgroep zijn we dankbaar dat we elk jaar weer mogen genieten van de gastvrijheid van het team van Residence Rhenen.
Mocht je alvast een impressie willen van de locatie. Kijk dan het filmpje hiernaast.
De paden op Landgoed Prattenburg slingeren zich door het bos. Het waren de wandelpaden voor de vroegere kasteelbewoners. De route voert langs een trimbaan en picknick tafels die zijn gerealiseerd met de bijdragen van lopers van de Galgenberg marathon.
De kasteelheren van Amerongen creëerden in 1790 een sterrenbos, met acht spaken en centraal een eik. Het bos diende om verstuiving van zand tegen te gaan. De stervorm gaf goede zichtlijnen voor de jacht. De“Eenzame Eik” stamt waarschijnlijk uit 1792.
Hier werden tussen 1350 en 1809 terechtstellingen uitgevoerd.
Amerongen ontstond als nederzetting in de tijd van de Romeinen. Het heette toen “Hemur Enge | land aan de Hemur”. De Hemur was een riviertje dat vanaf de Heuvelrug naar de Rijn stroomde.
Het kasteel stamt uit 1286 en diende als steunpunt voor de waterlinie. In1672 werd het door de Fransen volledig verwoest, waarna het in de huidige staat is herbouwd. Vanaf1918 verbleef de Duitse keizer Wilhelm II anderhalf jaar in ballingschap op het kasteel, voordat hij naar Huis Doorn verhuisde. De Andrieskerk is gebouwd vanaf de 13e eeuw. De toren stamt uit 1526.
68,9 m boven NAP.
Van 1640 tot 1880 was de tabaksteelt het hoofdmiddel van bestaan in Zuidoost Utrecht. De plantage is rond 1850 vernoemd naar Koning Willem III, die veel aandacht besteedde aan handel en nijverheid. Een schimmelinfectie maakte een einde aan de grootschalige tabaksteelt.
Van de 14 droogschuren (60 m lang) die er waren op deze plantage staat er nog één. Van de plantage kwam vooral kerftabak, voor shag, pijp en pruim. De sigarenfabrieken van Ritmeester, Panter en Schimmelpenninck in Veenendaal en Wageningen gebruikten tabak van hogere kwaliteit.
Die kwam uit de tropen. De plantage maakt nu onderdeel uit van hetUtrechts Landschap. Je treft er o.a. Galloway-runderen, Konik-paarden en herten.
Rhenen was in de 8e eeuw al een belangrijk bedevaartsoord voor pelgrims die de relieken van de Heilige Cunera bezochten. De huidige Cunerakerk is gebouwd in de 15e eeuw, in navolging van de Dom in Utrecht.
De 52m hoge Grebbeberg is door de eeuwen heen van strategisch belang geweest. Al in 2000 v.Chr. waren er fortificaties. In de meidagen van 1940 bij de Duitse inval is hier door de Nederlandse troepen 3 dagen intensief gevochten. Op het Militaire Ereveld liggen 800 gesneuvelde militairen uit WO II, waarvan er zo’n 400 op de Grebbeberg sneuvelden. Een stalen trap brengt ons vanaf het pad langs de Neder-Rijn via 260 treden naar de top van de Grebbeberg.
De route loopt achter langs het Ouwehands Dierenpark, dat sinds 1932 bestaat. Aan de rand van het park zien wij het rode Pandasia, het verblijf van de twee reuzenpanda’s.
De Utrechtse Heuvelrug ontstond door een ijstong in de voorlaatste ijstijd, 150.000 jaar geleden. In 1950 werd een concessie afgegeven voor de zand afgraving, waarbij veel archeologische vondsten werden gedaan. De naam Kwintelooijen komt van twee families die in een twee onder één kap woning woonden aan de Oude Veense grindweg, de families Kwint en Looijen.